Frokost i det grønne – det lille bjerg eller det store bjerg?

Skrevet af Hanne Bork
17. maj 2023
Faktaboks

To franske malerier af frokost i det grønne – Le déjeuner sur l’herbe. 

Det første Frokost i det grønne er et oliemaleri skabt af den franske maler Jules Chéret i 1904. Dette farverige og lette værk skildrer en gruppe kvinder, der holder picnic i en have. De unge kvinder er alle ens: smukke rødhårede med dybe halsudskæringer, hvepsetaljer, skinnende læber og de ser ud til at have lyst til at nyde livet. Kunstnerens farverige farvepalet gør hans værker til et ægte fyrværkeri. Værket er udstillet på det
lokale kunstmuseum i Nice, Musée des Beaux-Arts. Se vandreturen til kirkerne.

Det andet Frokost i det grønne er et oliemaleri skabt af den franske maler Édouard Manet i 1862 og 1863.
Maleriet forstiller en nøgen kvinde og en letpåklædt kvinde på picnic ude i naturen med to fuldt påklædte
mænd. Da maleriet ikke blev udtaget til at blive udstillet ved Parisersalonen i 1863, benyttede Manet
lejligheden til at udstille maleriet på udstillingen De Afvistes Salon (Salon des Refusés). Her blev maleriet
offentlig kendt, blandt andet på grund af, at kvinderne på maleriet kunne opfattes som prostituerede. Maleriet udstilles på Musée d’Orsay i Paris. En mindre og tidligere version kan ses på Courtauld Gallery i London.


Der er 2 grønne bjerge i den østlige ende af Nice, som er velegnede til en frokost i det grønne med udsigt
over Middelhavet. Det lille bjerg, Colline du Château og det store bjerg, Mont Boron. Begge bjerge har
parker, udsigtpunkter og gode stier. Udsigten ud over Nice og havet er fantastisk og hele turen værd. Der er kort af begge bjerge med forslag til, hvor man kan indtage frokosten. Der er stensætning, bænk eller bord med bænk ved alle forslag Med hensyn til at drikke alkohol i parker i Nice, så er det tilladt ‘med måde’ om dagen, og forbudt mellem kl. 20.00 og 05.00. Ligeledes er bar overkrop uanset køn og alder ikke tilladt på nær nede på stranden.

 

Her er foto er udsigten fra det lille bjerg og fra det store bjerg. Det sidste med udsigt fra det store bjerg til det lille bjerg. Turen til det lille bjerg er tegnet med rød pen og turen til det store bjerg er tegnet med blå pen med forslag til en alternative rute langs havnen og med tramway til Maison Danice i sort pen.

Frokost fra slagter Puharre

På turen til det store bjerg kommer I blandt andet forbi den fantastiske slagter og caterer, Puharre i rue

Bonaparte. Her kan I købe både pålæg og ost til turen

På den østlige side af havnen ligger små fiskerbåde i smukke farver. Efter sidste husfacade mod havnen ligger en kort trappe, som fører til Boulevard Franck Pilatte.

Det lille bjerg 

Forslag til frokost i det grønne på Colline du Château er markeret med gult. Det øverste forslag er på terrassen ovenpå vandfaldet Cascade du Casteu, som man kan se ned fra Promenaden. Længere nede på kortet finder I bænke i skyggen under pinjetræerne. Her finder I ligeledes en cafe og toiletter. Det nederste forslag er en lille, ensom terrasse længst mod syd, hvor der ofte er fred og ro.

 

 

Her er foto fra turen ned fra det lille bjerg og hjem gennem den gamle bys smalle og kringlede  gader og stræder. Madlavningsskolen, Les Petits Farcis ligger på vejen hjem. Kig forbi og se om det er noget at tage et lille kursus i for eksempel tilberedning af grøntsager eller andet hos engelsk og fransktalende Rosa Jackson. https://petitsfarcis.com

Det store bjerg

Forslag til frokost i det grønne på Mont Boron er markeret med gult. Castel Mont Alban passerer I på vej mod fæstningen Mont Alban. Ejendommen tilhører Elton John. Der er ikke adgang til ejendommen – og der er heller ikke mulighed for overnatning. Fæstningen Mont Alban blev opført omkring 1560 og var et af de store fæstningsværker omkring Nice.

Her er et par mere detaljerede kort med ruten tegnet med blå streg.

Der er mange forskellige muligheder til turen tilbage til Maison Danice. Buslinje 33 kører ned fra bjerget til endestation, Promenade des Arts, hvorfra der er en kort gåtur tilbage.

Til fods kan I tage den nordlige tur via vejkrydset ved Col de Villefranche.

Alternativt kan I gå den sydlige tur ned af bjerget af enten den røde eller blå rute forbi havnen, Port Lympia.


Artiklen er skrevet af:
Hanne Bork

Omkring os

Mandag til torsdag  mellem kl. 18.00 og 19.00

Hvad har vi ledigt?